Projekt posilnil väzby miest Pentapolitany

19.01.2013 Košice

Košice 19. januára (TASR) - Spolupráca na projekte Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) Košice 2013 posilnila väzby piatich niekdajších slobodných kráľovských miest na východe Slovenska. Takzvaná Pentapolitana združujúca Košice, Prešov, Bardejov, Levoču a Sabinov tak po 600 rokoch symbolicky našla novú podobu.

"Projekt pod názvom Pentapolitana je pokračovaním obchodnej a kultúrnej spolupráce piatich historických miest. Ide o ojedinelý koncept spolupráce prirodzeného regiónu a zúročenie jeho historického i súčasného duchovného a kultúrneho potenciálu," uviedol pre TASR koordinátor regionálnej spolupráce neziskovej organizácie Košice 2013 Peter Neuwirth.

Cieľom je zaujať cez umelecké, vzdelávacie a podporné aktivity čo najširšiu verejnosť, podnietiť jej záujem a účasť na kultúrnom živote v mestách, rozšíriť kultúrne publikum, ako aj spojiť kultúrnych operátorov samosprávy a tretieho sektora. "Ide o súbor aktivít a spolupráce neziskovej organizácie Košice 2013 s kultúrnymi operátormi nielen v mestách Pentapolitany, ale aj ďalších mestách a subjektoch, ktoré prejavili záujem o spoluprácu," konštatoval Neuwirth.

Memorandum o spolupráci na projekte EHMK Košice 2013 podpísali piati primátori 19. apríla 2012 v Košiciach. Stalo sa tak presne po 600 rokoch od prvej porady zástupcov pätice kráľovských miest, ktoré vytvorili mestský zväz na podporu svojich prevažne obchodno-ekonomických záujmov.


Čo je Pentapolitana?

Projekt Pentapolitana sa podieľa aj na programe víkendového otváracieho ceremoniálu EHMK. Pódium Pentapolitana dnes od 14.00 do 18.00 h pri Immaculate na Hlavnej ulici ponúkne pestrý program hudby a tanca v podaní účinkujúcich z Košíc, Prešova, Bardejova, Levoče a Sabinova. Mottom podujatia je slogan "Spojené mestá – silný kultúrny región". Súčasťou programu je aj premenovanie dvoch košických námestí po významných rodákoch - spisovateľovi Sándorovi Máraim a sochárovi Jánovi Mathém.

Celkový projekt Pentapolitana tvoria tri hlavné tematické programy - Návrat k hodnotám, Vytvorené v mestách Pentapolitany a Regionálne kultúrne koridory. Prvý program je zameraný na spracovanie historického kontextu miest Pentapolitany, stvárnenie historických udalostí i osobností a ich interpretácia v súčasnosti formou prístupnou širokej verejnosti. Ide napríklad o vznik propagačného filmu Päťmestie, vydanie kníh 44 umeleckých osobností Pentapolitany a Šlabikáre Pentapolitany či akciu Dni Pentapolitany v Košiciach.

Nosnou témou programu Vytvorené v mestách Pentapolitany je podpora alternatívnej kultúry, miestnych umelcov a klubovej scény v mestách s väzbou na kultúrny a voľnočasový turizmus. "Osobitná pozornosť je venovaná edukačným aktivitám a tvorivým dielňam, ako aj súťažiam mladých talentov v oblastiach kultúry, umenia a kreatívneho priemyslu," uviedol Neuwirth. Medzi aktivity patrí program alternatívnej kultúry Downtown, Oskarové mesto Sabinov, súťaž talentov Dospievame, súťaž mladých umelcov Young Art Blood, Stretnutia s hudbou v Pentapolitane či Prešovský Liverpool.

Regionálne kultúrne koridory tvorí cezhraničná kultúrna spolupráca miest Pentapolitany s partnermi na druhej strane hranice, predovšetkým na Ukrajine (Užhorod, Mukačevo), v Maďarsku (Miškolc, Abaújszántó, Sárospatak) a Poľsku (Krakov, Gorlice, Jaslo, Krosno a Krynica). "Cieľom programu je rozširovanie poznatkov o spoločných hodnotách, dejinách a kultúre na oboch stranách hranice a využívanie toho potenciálu na prezentáciu širšieho eurokarpatského regiónu a možnosti kultúrneho turizmu," dodal Neuwirth.
 

Vyberte región